26-4-2021


Outplacement

Er is meer dan een reden te noemen waarom mensen een organisatie moeten verlaten. Dat kan zijn door reorganisatie, niet (goed) functioneren, herinrichting, opheffen van functies, of gewoon omdat de wederzijdse behoeftes niet meer op elkaar aansluiten. Wat de reden ook is, afscheid is afscheid. En bij dit afscheid hoort een cadeautje. Maar is dat het wel?  

 

Voordelen werkgever

Slimme organisaties bieden vertrekkende werknemers  een outplacement traject aan. Dat getuigt van goed werkgeverschap en laat ook aan de buitenwereld zien dat ze het beste met hun werknemers voor hebben. Het draagt dus bij aan een goed bedrijfsimago. Liever een ambassadeur, dan een saboteur in het veld. Bijkomend voordeel voor een werkgever is ook dat het financieel en fiscaal voordelig is. Tot zover de voordelen voor een werkgever. 

 

Voordelen werknemer

Hoe zit dat nu met de medewerker? Alle ratio en mooie verpakkingen ten spijt: de werknemer voelt zich niet langer gewenst. Emotioneel betekent dat nogal wat. Dan helpt het dat er een partij is die hen opvangt, ondersteunt en helpt bij eerst het loslaten en daarna het opbouwen van wat afgebroken is. Door het verschaffen van inzichten in misschien tot dan toe onbekende talenten, vaardigheden en mogelijkheden. Kortom: nieuwe perspectieven en hernieuwd zelfvertrouwen. Het begin van iets nieuws.

 

Zelfstandig

Het doel van outplacement is het vinden van werk dat past, in een werkomgeving waar iemand zich thuis voelt. Ook op lange termijn. De meeste mensen ambiëren nog altijd een vaste baan als werknemer, maar een toenemend aantal mensen overweegt het te proberen als zelfstandige, al dan niet omdat vaste banen er gewoonweg steeds minder zijn. Of een hybride model, deels zelfstandig, deels vaste baan.

 

Slagingskans

Hoe succesvol outplacementbureaus zijn, is niet echt duidelijk. Onderzoek in België wijst uit dat 2/3 van de cliënten binnen een jaar betaald nieuw werk vindt. Sommige Nederlandse bureaus schermen met slagingspercentages van meer dan 80 procent. Maar zelfs als die cijfers juist zijn, is het doorlopen van een outplacementtraject geen garantie op betaald werk.  

 

Afscheid met een cadeau

Met een outplacement traject verzekert iemand zichzelf ervan dat het afscheids- en wederopbouwproces goed en professioneel wordt begeleid. Wat uiteindelijk leidt tot een toekomst met nieuw betaald werk of in ieder geval uitzicht daarop. Een toekomst die iemand weer zelf in de hand heeft. Daarom is het accepteren van een outplacement traject van soon-to-be ex-werkgever zo belangrijk. Alles wat je in zo’n traject meeneemt, opdoet en leert is dan ook daadwerkelijk een passend cadeautje.