26-7-2021


Op cv erin, op gedrag eruit

Hoe vaak nemen we afscheid omdat iemand toch minder kennis of geen ervaring heeft dan bleek uit het CV en de daaraan gekoppelde selectie interviews? Niet zo heel vaak, is onze ervaring.

Hoe vaak nemen we afscheid omdat “het niet werkt”? Of teksten van dergelijke strekking? Veel vaker.

Te vaak.

 

Hoera, contract getekend

Hoe zou dat toch komen? En kunnen we daar iets aan doen, als we dat willen?

Laten we eerst eens proberen te achterhalen waarom dat toch elke keer weer gebeurt. Ja, zelfs na een paar maanden al; na die euforie bij het “JA”-zeggen en het tekenen van contract. Dan begint de twijfel te knagen.

 

Barstjes

Er zijn twee hoofdredenen, en de combi is meestal het recept voor narigheid: we hebben snel iemand nodig (dan is dat probleem voor nu opgelost) en tsja, interviewen aan de hand van het CV, waarin toch staat wat iemand kan en gedaan heeft, is wel zo makkelijk. CV aftikken en klaar.

 

Meestribbelend gedrag

Daarbij wordt voorbijgegaan aan de vraag of de baan/leidinggevende/omgeving/cultuur wel bij iemand past. Of anders gezegd: komen de behoeften van het individu en die van de organisatie enigszins overeen?

Zo niet, dan gebeuren er twee dingen: de persoon in kwestie wordt niet echt gelukkig, straalt dit uit en diens vaardigheden komen minder tot uiting. En dat uit zich weer in (meestribbelend) gedrag. Hoe competent iemand ook is, de performance komt als snel onder druk. En dan is het begin van het einde in zicht.

 

Risicobeheersing

Kunnen we het risico kleiner maken? Zeker wel. Als je tenminste gelooft dat succesvol werven meer is dan alleen kijken naar opleiding, kennis en ervaring. Eerst geloven, en dan zien dus.

 

Check drijfveren en intrinsieke motivatie

Wat kun je dan zien? Dat een mens behoeften heeft, die zoveel mogelijk vervuld zouden moeten worden. Met een ander woord: drijfveren. De triggers van ons voorkeursgedrag.

Die drijfveren zitten onder de spreekwoordelijke waterspiegel. Met moderne hulpmiddelen (bijv. de TMA Analyse) zijn die relatief eenvoudig en snel boven water te krijgen. En tegen een minimale investering, die helemaal in het niet valt als je daarmee de kans op voortijdig afscheid nemen behoorlijk verkleint.

 

En, vraag door

Bedenk dat behaalde resultaten in het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Dus voorkom onnodige teleurstellingen, en kijk de volgende keer behalve naar het CV, ook eens wat iemand drijft. Neem een kijkje onder de waterspiegel en vraag daar eens op door. Dat levert iedereen meer op.