26-8-2020


Mentaal verzuim

Verzuim, verzuimpreventie, burn-out, het voorkomen ervan, omlaag brengen van het verzuimpercentage: we zijn er enorm druk mee. En terecht, het zijn serieuze problemen die ons veel geld kosten, en dus ook veel kunnen opleveren als we er wat aan kunnen doen. Vooral mee doorgaan zouden we zeggen.

 

Aanwezig afwezig

Maar, er is nog een groep. Vrij groot, en in meer of mindere mate aanwezig in iedere organisatie. En tegelijkertijd afwezig. Bent u er nog? Laten we trachten wat beeld en geluid te geven.
 

Gezond en fit?

Anders dan de fysiek afwezigen (daar kun je wat mee) zijn er de ogenschijnlijk “gezonde” werknemers. Immers: ze zitten op hun werkplek, en lopen af en toe rond. Ze praten, reageren, eten en drinken, kortom er lijkt weinig aan de hand. En daar schuilt precies het gevaar. Want zijn ze allemaal wel gezond, fit?

 

Afwezig aanwezig

Nee dus. Mentaal is een aantal van hen, in het minst erge geval deels, maar vaker, volledig afgekoppeld. Afwezig aanwezig als het ware. En we hebben het nog niet of onvoldoende door. Dus kunnen we er vrij weinig aan doen, terwijl het uiteindelijk een behoorlijke impact heeft op alles wat we belangrijk vinden: productiviteit, sfeer, performance, en bottom line geld.

 

Kijk om je heen

Het wordt dus tijd ook dit fenomeen serieus te nemen, en er wat aan te doen. Maar hoe herkennen we ze, halen we ze eruit? Om met de Nederlandse band De Dijk te spreken: ‘kijk om je heen’. Er zijn hang-ouderen en -jongeren bij de koffieautomaat. Die zijn nog relatief eenvoudig te spotten. Dan heb je de ankertjes, ventieltrekkers en droeftoeters. Herkenbaar? En dan de lastigste categorie: de ja-zeggers en nee-doeners. Met een grote glimlach leiden ze je om de tuin. Bijna ongrijpbaar.

 

Zoek de oorzaak

Het mentale verzuim is minstens zo erg als het fysieke, alom vertegenwoordigd, niet meer te ontkennen, en vanwege de enorme impact een must om dit serieus aan te pakken. Voor iedere organisatie. Het probleem eerst herkennen, en dan erkennen. Dan zouden er geen barrières meer mogen zijn om vervolgens over te gaan tot actie. En dat begint met het op zoek gaan naar de oorzaak. Ga in gesprek. We zeggen niet dat het eenvoudig is, maar wel bitterhard nodig. En het loont de moeite. Net als bij die andere, meer bekende vormen van verzuim.