26-7-2020


Mediation als wondermiddel

Conflicten, ruzies, onenigheden, geschillen, botsingen, tweespalt, bonje. Zomaar wat synoniemen voor een meningsverschil. Heel simpel gezegd draait het om een gebeurtenis en twee belevingen. Zelden zijn die twee belevingen identiek.

 

Accepteren of niet

En dat is logisch, want ieder mens is uniek en dus is zijn beleving over een gebeurtenis ook uniek. Soms accepteert de een van de ander dat hij of zij er anders tegenaan kijkt, soms is er wat licht gemor maar niet onoverkomelijk, en soms loopt het wat uit de hand. Dan is er een botsing, geschil, onenigheid, ruzie, conflict. En bijna altijd willen mensen hun conflict een keer opgelost zien want ruziënd door het leven past van nature niet bij ons.

 

Samenspraak

Koning Salomo ging destijds wel ver om het geschil tussen twee vrouwen en de baby op te lossen. En nog niet heel lang geleden stonden vaak hele families lijnrecht tegenover elkaar bij bijvoorbeeld een scheiding. Vandaag de dag gaat dat in samenspraak en overleg. Door samen om de tafel te gaan zitten en onder begeleiding van een neutrale onpartijdige derde persoon (de mediator), te praten over die gebeurtenis en belevingen komen na opsomming van allerlei feiten de belangen tevoorschijn.

 

Belangen

Die belangen houden we lang voor onszelf, we lopen er niet mee te koop. Dat kan komen door angst of het idee buitengesloten te raken, uitgelachen te worden etc. Maar door het over die belangen te hebben krijgen ruziënde partijen wel inzicht in elkaar. Kreten als: oh, maar nu snap ik het of waarom heb je dat niet zo verteld zijn prachtige signalen die aangeven dat de ene partij begint met goed te luisteren naar de andere partij.

 

Luisteren

Luisteren kunnen we allemaal maar horen wat er gezegd wordt is wat lastiger en zien al helemaal. Tijdens een mediation wordt horen en zien wat er gezegd wordt zorgvuldig begeleid en aangemoedigd. Echt luisteren naar elkaar is het omslagpunt in een conflict. Niet zelden is mens zo opgelucht dat handdrukken, felicitaties, gelukwensen en zelfs champagne de uitkomst versieren. En zo zijn de wonderen de wereld nog niet uit.