26-11-2020


Drukdruk

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats.
Ik heb ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij, want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan.

 

Een liedje van Herman van Veen. Geschreven in 1979. Toen al was drukte een ding. We zijn, na 40 jaar, nog geen steek opgeschoten met het waarderen van druk zijn.

 

 

Druk druk

Hoe gaat het? Oh, ik heb het zo druk! Ik weet echt niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Hoe vaak hoor je niet dit zinnetje. Ingestudeerd of niet, het is erg hip om te zeggen dat je het zo druk hebt. Druk met werk, kinderen, huis en haard, vakantie, sporten, gezond eten, vrienden, familie. Alles moet op topniveau, in topconditie. En dat alles met 1 oog op je mobiel. Want stel je voor dat je iets mist.

 

Waarom?

Waarom jagen we onszelf zo op? Waarom moet alles er de hele tijd perfect uitzien, moet je over van alles en nog wat op de hoogte zijn, waarom moet jij als eerste je vinger opsteken om dingen te regelen, te organiseren? Natuurlijk vind je dat leuk. Maar is dat ook echt zo? Is het niet het maskeren van onzekerheid? Wat zullen anderen wel niet van je zeggen of vinden? Misschien ben je dan niet populair, een saai iemand. Want die heeft het niet druk.

 

Brein versus druk

Onderzoekers hebben ontdekt dat het brein die druk helemaal niet leuk vindt. De druk van overal maar aanwezig te zijn, de hele tijd je mobiel te checken, van hot naar her te scheuren. Het brein wil af en toe ook rust. Het is een orgaan dat niet altijd maar op topniveau kan blijven sporten. Je moet het voeden met rust. Want als je dat niet doet, word je steeds meer chaotisch. Je gaat dingen vergeten, loopt achter zaken aan. En tja, dan heb je dus het gevoel van druk.

 

Tegengeluid

De trendzieners ontdekken echter een ander geluid. Namelijk zeggen dat je het goed het hebt, dat je alles onder controle hebt. Zeggen dat je straks lekker met kinderen thuis gaat thee drinken. Zeggen dat je een lange wandeling gaat maken met de hond, dat je op tijd weg wil omdat je op de bank een boek wilt lezen of een trui breien. Me-time. Heerlijk die rust, niets aan je hoofd. Geen denkwerk, geen keeping up.

 

Goed nieuws

En dit is goed nieuws voor je brein. Door je hersenen rust te geven word je veel alerter, creatiever. Je kan meer aan en dat beter verwerken. Je overziet zaken sneller en je hebt dus meer onder controle. Het gevoel van druk en alle vervelende stoffen die daarmee in je lichaam en brein worden aangemaakt worden dus minder. Je gaat, door op tijd je rust te nemen, je er echt beter door voelen.

 

Hoe gaat het? Oh, ik heb het zo druk met alles! 
Oei, dan doe je iets niet goed. Sterkte!