26-6-2018


De spiegel van de manager

Een manager is doelgericht, neemt snel besluiten, is empathisch, een echte people manager, tegelijkertijd zowel een solist als een teamspeler, dominant, flexibel, extravert, een doorzetter, super ambitieus, en…… zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Herkenbaar?

Het is vooral wat managers denken dat ze moeten zijn. Hun voorbeelden: functieprofielen, ronkende teksten van vacatures, linkedin-profielen en wat men elkaar wijsmaakt. Het is die spiegel waar vooral in gekeken wordt. Helemaal niet vreemd, maar o zo verwarrend. Voor de “ervaren” manager, en al helemaal voor de aankomende manager, die net de grote stap heeft gemaakt naar leidinggeven en verantwoordelijk zijn voor mensen.

 

Ander gedrag

Zo kwam er laatst een net intern benoemde, jonge manager bij ons met de vraag om gecoached te worden. Aardige, bescheiden, intelligente en tikkeltje introverte jonge vent.
Hij moest zich vanaf nu anders gaan gedragen, zo was zijn stellige overtuiging. Hij was immers manager?

 

Wie zei dat?

Op de vraag wie hem dat had verteld bleef het lang stil. Niemand, zo zei hij uiteindelijk. Maar het was toch zo? Of niet? Een andere vraag die wij hem stelden: uit hoeveel mensen was hij gekozen? Uit vier, zo bleek. En waarom dacht hij, was nu juist de keuze op hem gevallen? Na enige aarzeling kwam het voorzichtige antwoord: om wie ik ben?

 

Gekozen om wie je bent

Exact. De keuze was op hem gevallen om wie hij was. Naast natuurlijk ook om wat hij kon. Maar met dat laatste was hij niet de enige, daar voldeden ook de andere drie aan.
Zijn directie had echter juist de behoefte aan een manager met zijn talenten, zijn persoonlijkheid. Precies passend bij de cultuur van het bedrijf, en vooral ook die van zijn toekomstige team. Ook naadloos aansluitend bij de fase waarin het bedrijf verkeerde, en het soort klanten dat bediend werd.

 

Drijfveren en talenten

Wij laten managers vaak even in een andere spiegel kijken: die van hun drijfveren en talenten. En geloof ons: lang niet alle managers moeten voldoen aan de opsomming waar we mee begonnen. 
De kunst is om ze het inzicht te geven, ze hun talenten te laten herkennen en daarna vooral ook te laten erkennen. Niet altijd meteen eenvoudig, het andere spiegelbeeld is soms bijzonder hardnekkig. Maar uiteindelijk lukt het ze vrijwel altijd. 

 

Fundament

Daarmee hebben ze meteen het fundament gelegd voor een belangrijke stap op het pad van leiderschap: zelfinzicht en zelfsturing. Waar een andere spiegel al niet nuttig voor kan zijn.