26-12-2020


Coachen

De een vindt het een sneue bedoeling, de ander loopt er mee weg. Coaching. Iedereen lijkt het te doen. Thuis aan de keukentafel of professioneel met gevalideerde tools. Er is een keur aan coaches en manier van coaching te ontdekken. Wij zeggen, zoek uit wat bij je past maar een slechte coach kan je veel geld en leed kosten.

 

Wat is coachen?

Coachen houdt in dat je iemand - coachee - helpt werkgerelateerde doelen te verwezenlijken en zich verder helpt te ontwikkelen. Als coach help je de ander leren. Niet door te onderwijzen, maar door te inspireren en te ondersteunen. Hierdoor ben je in staat het zelfreflecterende en zelfsturende vermogen van de coachee(s) optimaal te stimuleren.

 

Wanneer helpt het?

Coachen heeft het meeste rendement wanneer iemand gecoacht wil worden. Het raakt minder zijn doel als iemand bijvoorbeeld gestuurd is, dus eigenlijk niet uit vrije wil komt, niet gemotiveerd is, of als de coachee gewoon wat trucjes wil leren. Coachen heeft ook geen zin wanneer er sprake is van zware psychische problemen; verwijzen naar therapie is dan de enige optie.

 

Iedereen kan het of toch niet?

Coachen is een vak met een aantal regels en eigenschappen. De coach moet onbevooroordeeld zijn en oprechte aandacht geven. De gesprekken vinden plaats in een rustige omgeving en zijn terdege voorbereid omdat het een gestructureerd en geordend proces is. Even tussen neus en lippen door wat luisteren en zeggen zet niet heel veel zoden aan de dijk.

 

Praatje pot met advies

Het praatje bij de lift, garderobe of koffieautomaat valt dus niet in de categorie coachen. Toch denken veel mensen dat ze aan het coachen zijn als ze iemand aanhoren en een goedbedoeld positief geformuleerd advies geven. Helaas voor de zelfverklaarde coaches is dat meer adviseren dan iemand helpen zijn zelfsturende vermogen te ontwikkelen. Tijdens het coachingproces is het namelijk van belang dat de gecoachte actief zijn probleem verheldert, zelf oplossingen bedenkt en onderzoekt.

 

Luisterend oor

Neemt niet weg dat even luisteren naar iemand en die een hart onder riem steken gewoon ook fijn is voor de ander. Laten we daar dan ook vooral mee doorgaan maar misschien kunnen we dat onder het kopje oprechte aandacht scharen.