26-10-2019


Burn-out

Van oudsher zijn wij een calvinistisch volkje, hard werken, niet zeuren, vooruit komen in het leven. En op zondag rusten. Die nobele gedachte is in de loop der jaren een beetje scheefgegroeid. Nog steeds hard werken en niet zeuren maar ergens rust vinden hebben we aan de wilgen gehangen. Voer voor burn-out.

 

Stress is gezond

Stress brengt het lichaam in staat van paraatheid. Hartslag versnelt, spieren spannen zich en ademhaling wordt sneller. Deze spanning is normaal voor bijvoorbeeld een examen, een sollicitatiegesprek, een optreden etc. Stress zorgt ervoor dat we alert kunnen reageren of ergens zeer gefocust mee bezig kunnen zijn. Is de klus geklaard, dan moet de spanning vanzelf weggaan zodat het lichaam zich kan ontspannen.

 

Stress en burn-out

Als iemand te lang spanning voelt en geen tijd neemt voor ontspanning dan kan stress ongezond worden. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld problemen thuis, in je loopbaan of een constant te hoge werkdruk. Door te lang en teveel stress ontstaan klachten. Verkeerd omgaan met stress zorgt voor overbelasting en uitputting. In het uiterste geval kan iemand overspannen of zelfs burn-out raken. Ongezond dus.

 

Burn-out 

Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen motivatie of energie meer te kunnen vinden voor de bezigheden in je loopbaan of thuis. Vaak denkt iemand dat een goede nachtrust het wel oplost of dat vakantie de remedie is. En de echte die-hards negeren het helemaal en buffelen stug door, want het hoort erbij. We zijn allemaal wel eens moe en het zit bij iedereen wel eens tegen. 

 

Verstoord evenwicht 

Voldoende rust nemen, gezond eten en drinken, genoeg bewegen schiet er vaak bij in. En dat is jammer want dat houdt het allemaal in evenwicht. Ook werk doen dat bij je past is belangrijk. Natuurlijk moet er wel eens doorgewerkt worden en komt de pizzakoerier langs, en wakker liggen van werk is ons ook niet vreemd. Dan zit je niet direct in een burn-out. Maar als dit structureel gebeurt en het langere tijd duurt kan het misgaan. Na lichamelijke uitputting volgt geestelijke uitputting.

 

De sluipmoordenaar van de “loyalen”

Waarom trekt iemand dan niet eerder aan de bel? Omdat het sluipend gaat. En omdat het meestal bij de “loyalen” gebeurt, mensen met een hoge arbeidsethos. Nog even dit afmaken, nog even dat oppakken. Het moet af voor het einde van de week, maand, vakantie. Tal van smoezen zijn er te bedenken of bedacht om door te gaan. De meest gevaarlijke smoes is misschien wel het ontkennen. Er is niets aan de hand, dit is normaal. Werkstress voelen en het langduig ontkennen. De ideale combinatie voor een burn-out.

 

Wat te doen? Voorkomen en genezen?

Amplitie is afkomstig van het Latijnse woord ''amplio'': versterken, vergroten en vermeerderen. Amplitie is, in tegenstelling tot curatie (behandelen) en preventie (voorkomen), niet gericht op het tegengaan van negatieve toestanden van medewerkers (zoals ziekte, werkstress etc.) maar juist op het bevorderen van positieve werkbeleving. Dit zou, bijvoorbeeld via coaching, bevlogenheid, welbevinden en gezondheid tot gevolg moeten hebben.